Kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf

  • Foto Home 01
  • Foto Home 02
  • Foto Home 03
  • Foto Home 04
  • Foto Home 05

Gecertificeerd OERsterk coach 2021

Openingstijden

07.30 tot 18.00 uur

Vanaf 7.15 op aanvraag mogelijk!!

De buitenruimte is erg belangrijk in ons kinderdagverblijf! Kinderen vinden het altijd heerlijk buiten, ze leven helemaal op. Tijdens het buitenspelen in een natuurlijke omgeving worden alle zintuigen geprikkeld; voelen, zien, horen, ruiken, proeven. Wij vinden het van groot belang dat de kinderen de natuur zelf kunnen ontdekken, ervaren en beleven. Bij ons mogen ze vies worden en echt kind zijn!
Wij willen de kinderen de mogelijkheid bieden om elke dag enkele keren naar buiten te gaan en daarnaast stimuleren we ze ook om als het even kan in de buitenlucht te zijn. Onze tuin prikkelt en daagt uit, maar veiligheid staat daarbij voorop. We hebben een heerlijke buitenruimte. In onze tuin ben je echt even uit de stad.

Doordat kinderen kunnen spelen met allerlei verschillende soorten natuurlijke materialen zoals takken, stenen, zand en water, worden ze uitgedaagd hun fantasie en creativiteit te gebruiken. Ze ontwikkelen hun grove en fijne motoriek en ademen de frisse gezonde buitenlucht.

Wij spelen ook buiten als het regent. Natuurlijk goed ingepakt in een regenpak en met regenlaarzen. Kinderen vinden het heerlijk om buiten lekker hard te stampen in de plassen!

Groepenindeling

Juist omdat kinderen tussen de nul en vier jaar zo’n grote ontwikkeling doormaken, hebben wij bij Les Enfants bewust gekozen voor het indelen in 1 semi-verticale stamgroep en twee horizontale stamgroepen.

Rupsengroep 0-2 jaar Semi-verticaal
Vlindergroep 2-3 jaar horizontaal
Vogelgroep 3-4 jaar horizontaal

Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat wij binnen de werkwijze, het speelmateriaal, de inrichting, de meubels en het activiteitenaanbod kunnen differentiëren naar de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt.

Rupsengroep

Deze groep staat voor een groot deel van de dag in het teken van verzorging; een flesje drinken, een fruithapje eten, slapen, een schone luier krijgen, enzovoorts. Tijdens de verzorging wordt er met de kinderen gepraat, we vertellen wat we gaan doen en wat we aan het doen zijn. Al onze handelingen vertalen wij in woorden. Zo zorgen wij ervoor dat de kinderen zich veilig voelen en dat ze weten wat er gebeuren gaat.

Het is heel belangrijk dat het kindje zich prettig voelt. De leidsters zijn beschikbaar voor de kinderen, waardoor er veel interactie is tussen de leidster en de baby met het uiteindelijke resultaat dat het welbevinden van de baby wordt vergroot.Door een vast dagritme zorgen wij voor voorspelbaarheid, kinderen weten wat er komen gaat en voelen zich daardoor veilig en vertrouwd.

Doordat de kinderen van de rupsengroep verschillende ontwikkelingsfases doorlopen, hebben we daar ook rekening mee gehouden bij de inrichting van deze groep.

Er is een aantal plekken waar de allerkleinsten rustig kunnen liggen, zoals de hoge boxen, of in de schommelstoel, een wipstoel. Op de momenten dat het rustig is in de groep, liggen ze juist op de grond op een groot speelkleed met de leidster dicht in de buurt, of worden ze vastgehouden en geknuffeld.

De grotere baby’s, die kunnen zitten, kunnen in een lage box of in een loopwagen, vanwaar ze de omgeving rustig kunnen bekijken. Sommige kinderen willen juist vanuit een stoel die iets hoger is, de ruimte overzien, of vinden het nog steeds heerlijk om even in een wipstoel te liggen. Ook deze kinderen verblijven regelmatig op de grond. Op deze manier hebben ze de ruimte om hun motoriek te oefenen, waardoor er de gelegenheid ontstaat om tot kruipen te komen.

Wanneer dit kruipen eenmaal tot de mogelijkheden van een dreumes behoort, is de rupsenruimte dusdanig groot dat zij daarin voldoende uitdaging vinden om te ontdekken. Alles wordt bekeken, aangeraakt, betast, enzovoorts.

Op het moment de het kind kan lopen, wordt de ruimte opnieuw ontdekt, hoe kom je al lopend op en af het opstapje, kan ik ook onder de box staan, kan ik zelf op het tweelaags trappetje omhoog komen en ook weer naar beneden, enzovoorts.

Vlindergroep

Wij hebben ervoor gekozen om de vlindergroep in te delen in verschillende hoeken waarin kinderen kunnen spelen zoals de huishoek, de poppenhoek, de winkel, een plekje om even lekker te liggen of een boekje te lezen.

Kinderen van deze leeftijd dartelen nog graag van plek naar plek om te kijken wat er te spelen valt en dat is ook verder prima. Toch proberen we ook, door mee te spelen in de verschillende hoeken, het dagelijks leven na te spelen en kinderen in hun ontwikkeling een stapje verder te krijgen.
Het aanbod van speelgoed is qua moeilijkheid ingewikkelder dan dat van de rupsengroep. We spelen ook samen met de kinderen aan de tafel, een puzzel of een spelletje domino met een ander kind.

In de vlindergroep doen alle kinderen mee met het thema van die periode. Dit thema staat vijf/zes weken centraal. Rondom dit thema worden allerlei activiteiten ondernomen op het gebied van taal, gesprek, onderzoek, spel en constructie.

Vogelgroep

Ook in de groepsruimte van de vogels, zijn er verschillende hoeken gecreëerd, zoals de autohoek, de bouwhoek, de huishoek, de leeshoek. Wij hebben geprobeerd om de ruimte vast al een beetje te laten lijken op een lokaal zoals je dat bij de basisschool terug kan vinden.

In deze groep gaat het erom dat wij de kinderen stapje voor stapje willen voorbereiden om uiteindelijk deel te kunnen gaan nemen in een kleutergroep op de basisschool.

Zo kiezen wij er bijvoorbeeld voor om met de kinderen kringactiviteiten te doen met voor elk kind een eigen stoel, kinderen vooraf een keuze te laten maken in welke hoek ze willen spelen, zelf te spelen zonder dat de leidster direct beschikbaar is, in de hoek van de keuze te blijven voor een korte periode, jas en schoenen zelf te pakken en ook aan te doen. Allerlei kleine dingen die maken dat de kinderen voor een deel al zelfstandig kunnen zijn.

Uitstapjes

Les Enfants is gelegen in een zeer groene omgeving, het Abtswoudse Bos. Wij vinden het zeer belangrijk kinderen in contact te brengen met de natuur. Dat doen wij door hier in onze tuin aandacht aan te besteden, maar ook door er regelmatig op uit te trekken.

In de directe omgeving gaan wij bijvoorbeeld op zoek naar vlinders, plukken we bloemen, verstoppen we ons in het pas gemaaide gras of picknicken we tijdens de lunch.

Of we op uitstapje gaan, hangt niet af van het weer. Juist ook wanneer het regent, gaan wij naar buiten. Kinderen vinden het heerlijk om in de plassen te stampen, door de modder heen te banjeren, of zingend onder een parapluutje te lopen.

Even lekker vies worden is daarbij het motto. Eenmaal weer terug op het kinderdagverblijf, trekken we gewoon weer droge en schone kleding aan.

Op het moment dat de temperatuur laag is, trekken we er ook op uit, al maken we deze uitstapjes niet te lang. Zeker als er sneeuw ligt, zijn de kleine heuvels in het Abtswoudse Bos een heerlijke plek en vermaken alle kinderen zich geweldig goed. De kinderen willen vaak niet eens terug naar het kinderdagverblijf.  Wij vragen ouders om te zorgen voor gepaste warme buitenkleding en wij zorgen ten tijde van het uitstapje dat alle kinderen goed zijn beschermd tegen de kou.

Onze uitstapjes zijn ook gericht op het ervaren van de echte wereld. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld boodschappen gaan doen met een van te voren gemaakt boodschappenlijstje of dat wij een bezoek brengen aan de apotheek tijdens het thema ´ziek zijn´, of op kraamvisite gaan bij het thema ‘er komt een baby’.
Wij maken gebruik van een bolderkar, een fietskar, een wandelwagen voor de kleinere kinderen tijdens onze buitenavonturen. Ook gaan de grotere kinderen eventueel mee op de loopfiets. Hierdoor oefenen zij niet alleen hun motoriek maar hebben tevens de nodige beweging die zo belangrijk is voor een opgroeiend kind.

Soms gaan we wat verder weg tijdens onze uitstapjes dan in de directe omgeving. Met de vlinder- en vogelgroep gaan we ook regelmatig met de bus naar allerlei plekken in Delft, zoals de waterspeeltuin en de kinderboerderij in de Delftse Hout, naar natuurcentrum de Papaver of naar de voorleesochtend in de bibliotheek in de binnenstad.

Buitenslapen

Naast de slaapkamers binnen heeft Les Enfants ook zeven buitenbedjes, Lutjepotjes, tot onze beschikking.

Waarom ook een keuze voor buitenslapen?

Slapen in de frisse lucht is heel gezond. Het is goed voor de luchtwegen en de blootstelling aan zonlicht zorgt voor aanmaak van vitamine D door het lichaam, wat nodig is voor sterke botten en tanden. Vitamine D zit veelal in zonlicht en is het eerste jaar heel belangrijk voor de baby.

Kinderen die buitenslapen, slapen meestal beter en dieper. Door het geluid van de natuur kunnen ze zich beter ontspannen. Ze horen de vogeltjes fluiten, de bladeren ritselen en worden daar lekker dromerig van, waardoor ze rustig in slaap vallen en diep en lang slapen. Baby’s en peuters die binnen nauwelijks slapen, zijn buiten gerust twee tot drie uur vertrokken.

Ook voor kinderen met allergieën en asmatische aanleg kan een Lutjepotje een goede oplossing zijn. Bovendien slapen kinderen die overdag tussen 12:00 en 16:00 uur buiten zijn geweest 's nachts ook langer aldus onderzoek.

Het Lutjepotje is een afgesloten huisje, waardoor dieren zoals katten en konijnen niet bij het kind kunnen komen. De voor- en bovenkant zijn voorzien van horrengaas zodat er wel frisse lucht bij kan, maar geen muggen, wespen en andere beestjes. Onze huisjes hebben aan één kant wieltjes, zodat ze uit de wind, regen of felle zon gedraaid kunnen worden. Het Lutjepotje lijkt ook wel een beetje op een konijnenhok. Het is inderdaad een houten huisje op pootjes zodat de kou van de grond niet optrekt.

Zelfs in de winter, met een lekker winterzonnetje, kunnen de kinderen buiten slapen. Warm aangekleed slapen de kinderen heerlijk rustig.

Voor het buitenslapen geven ouders vooraf wel schriftelijke toestemming.

Onze dieren

Kinderen reageren zeer positief op dieren, het zijn ideale maatjes. Door om te gaan met dieren leren kinderen zich in te leven en rekening te houden met de ander; voorzichtig doen, zacht aaien. Het kind leert verantwoordelijkheid dragen, je moet immers ook goed voor de dieren zorgen. Kinderen geven heel duidelijk zelf hun grenzen aan in het contact met dieren en zijn volledig vrij in hun omgang ermee.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer dieren bij Les Enfants komen wonen. Op dit moment hebben wij twee eenden; Gonnie en Bo, enkele konijnen; Lise, Droppie, Blackie en zeer regelmatig ook nog een paar babytjes, twee cavia’s; witje en zwartje, twee witte duiven; Woezel en Pip en tenslotte ook nog een haan en een kip.
Samen met de kinderen verzorgen wij alle dieren en natuurlijk zitten ze ook regelmatig even bij de kinderen op schoot.

Kinderdagverblijf Les Enfants
Abtswoude 19-c
2626 NC Delft
Tel. 015 262 07 20
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

Kinderdagverblijf Les Enfants
Kalfjeslaan 70
2623 AJ Delft
Tel. 015 889 70 39
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

BSO Les Enfants
Fuutlaan 13
2623 MX Delft
Tel. 06 39 34 49 61
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

D.S.V. Full Speed
Kerkpolderweg 5
2625 EB Delft
Tel. 06 38167049
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link:LRKP

Kantoor Les Enfants
Verlengde Spiegelmakerstraat 25
2645 LZ Delfgauw
Tel. 015 203 38 07
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl