• Foto Home 01
  • Foto Home 02
  • Foto Home 03
  • Foto Home 04
  • Foto Home 05

Gecertificeerd OERsterk coach 2021

In de huidige maatschappij zijn kinderen in veel gevallen bezig met activiteiten die worden geleid door volwassenen. Denk maar aan de tijd op school of de tijd die wordt doorgebracht op een sportclub. Op andere momenten kiezen kinderen over het algemeen om zich binnen te vermaken, alleen op een I-pad of computer. Wij vinden het van groot belang dat kinderen de gelegenheid krijgen om samen met andere kinderen zelf te spelen, onder toezicht van directe leiding van een volwassene.

Tijdens het spelen leren kinderen de belangrijkste levenslessen, lessen die ze niet op school kunnen leren. Om die kennis goed onder de knie te krijgen, moet er veel worden gespeeld, oneindig veel en zonder steeds directe inmenging van volwassenen.

Spelen ís leren

Kinderen hebben niet persé het gevoel dat ze iets aan het leren zijn tijdens het spelen. Ze hebben het idee dat ze spelen, of ‘dingen doen’, maar spelenderwijs wordt er wel degelijk geleerd.
Ze leren gedrag dat ze zichzelf aanleren, ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor anderen, ze leren dat het leven leuk is, zelfs als je dingen doet die ingewikkeld zijn.

Kinderen die spelen met andere kinderen zitten op dé leerschool voor sociale vaardigheden, omdat het op vrijwillige basis geschiedt. Iedereen kan op elk moment ophouden met spelen, en wie het niet leuk meer vindt, zal dat ook doen. Dat weet iedereen die meespeelt, dus is het voor elke speler die het spel wil laten voortduren van belang te zorgen dat niet alleen zijn of haar eigen behoeften en verlangens aan bod komen, maar ook die van de ander.
Samen spelen behelst dan ook veel onderhandelen en compromissen sluiten.

Kinderen die met elkaar spelen, oefenen voortdurend;
‘ doe tegen anderen zoals jij zou willen dat zij tegen jou doen’.
In spelsituaties leren kinderen dus sociale vaardigheden die nodig zijn voor een aangenaam bestaan. Maar ze leren ook omgaan met intense, negatieve emoties zoals angst en woede.
Met driftbuien kun je misschien wel iets gedaan krijgen bij je ouders maar niet bij je speelkameraadjes. In het spel nemen kinderen hun eigen beslissingen en lossen ze hun eigen problemen op. Kinderen leren in het spel om bekwaam te worden in het volwassen zijn.
Het is van groot belang dat wij als volwassenen het voorbeeld geven met normen en waarden die de kinderen al spelende overnemen, evenals het gevoel van verantwoordelijkheid voor anderen, niet alleen voor zichzelf.

Spelen én zélf spelen na schooltijd is dus héél belangrijk!

Kinderdagverblijf Les Enfants
Abtswoude 19-c
2626 NC Delft
Tel. 015 262 07 20
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

Kinderdagverblijf Les Enfants
Kalfjeslaan 70
2623 AJ Delft
Tel. 015 889 70 39
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

BSO Les Enfants
Fuutlaan 13
2623 MX Delft
Tel. 06 39 34 49 61
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link: LRKP

D.S.V. Full Speed
Kerkpolderweg 5
2625 EB Delft
Tel. 06 38167049
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl
Link:LRKP

Kantoor Les Enfants
Verlengde Spiegelmakerstraat 25
2645 LZ Delfgauw
Tel. 015 203 38 07
E-mail: info@kinderopvang-lesenfants.nl